Näringsterapi
Ta kontroll över din hälsa

Vad är Näringsterapi

Näringsterapi handlar om att hitta orsaken till din ohälsa, många har sökt hjälp inom sjukvården i många år, kanske 10-20 år men man hittar inget som är fel, dock känner personen i fråga att något inte står rätt till i kroppen.

Stress, dålig kost, allergier, miljögifter, en tarm som inte mår bra gör att kroppen kräver mer näringsämnen, om vi inte åtgärdar detta så kan det så småningom leda till ohälsa.

Genom livsstilsförändringar som kost, stresshantering, träning, näringsbalansering av vitaminer och mineraler kan du stärka din kropp och ge den bättre förutsättningar till läkning, stärka kroppens försvar mot sjukdomar och framtida problem.

Varje person är unik och kräver sin speciella kost mm.

Näringsterapi är en långsiktig behandling, det är inget man fixar på någon vecka.

Beroende på ditt tillstånd, hur länge du mått dåligt tar det olika lång tid att känna bättring.

En Näringsterapeut kan genom olika tester försöka hitta orsaken till ditt problem, tex kan man göra en Hårmineralanalys, avföringsprov, allergitest, hormontester, DNA-analys, samtliga prover skickas för analys utomlands (tex Tyskland, USA, Danmark).

Läs mer om hur näringsterapi/funktionsmedicin fungerar: www.funktionsmedicin.se/funktionsmedicin

Näringsterapi är inte en ersättning för läkarbehandling och ställer inga diagnoser.

Försök att äta så många färger som möjligt varje dag och variera frukt och grönsaker så du får i dig alla nyttigheter de innehåller, bla..

Fytokemikalier som kommer från växtriket som karoten i morötter, lykopen i tomat, lutein i spenat, grönkål, ärtor, majs och zeaxantin som finns i bla apelsin, aprikos, persika, mango, papaya och spenat.

Indol 3 karbinol som finns i kålsorterna kan förebygga många sjukdomstillstånd.

Sulforafan bildas när man skär upp grönsaker från kålfamiljen, vilket stödjer leveravgiftningen.

Lök och vitlök stärker immunförsvaret.

Flavonoid/Anticyanin finns i bla blåbär och kakao.

Polyfenoler från oliver, innehåller vitamin E.


Vitaminer, mineraler, aminosyror, antioxidanter är något din kropp måste tillföras för att fungera som den ska.

Mat är information för dina celler, gener, immunförsvar och hormoner.

Viktigt är att dina tarmar och tarmflora mår bra, så du kan ta upp näringen av det du äter.

Antioxidanter fungerar som kroppens rostskyddsbehandling, de viktigaste är: vitaminerna C, D, E, mineralerna zink och selen, och fytokemikalier, dessa måste tillföras kroppen via mat eller tillskott. Glutation, Q10 och urinsyra kan kroppen själv bilda.

Den viktiga tarmfloran

Forskning har på senare år visat att vår tarmflora har en stor betydelse för vår hälsa, både fysiskt och mentalt. Vi har ca 100000 miljarder bakterier i tarmarna och väger ca 1 kg, varje människa har sin unika tamflora.

En frisk tarmflora är viktig för immunsystemet, stimulerar peristaltriken, producerar vitaminer, aminosyror som bildar hormoner och signalsubstanser och påverkar det endokrina systemet.

En förutsättning för att vi ska ta upp näringen av det vi äter är rätt balans av tarmbakterierna, tillräckligt med saltsyra och enzymer.

Brist på enzymer kan visa sig som uppblåst mage, trötthet efter maten, diarré/förstoppning, överkänslighet mot vissa födoämnen, dåligt näringsupptag och kroniska sjukdomar.

Kombucha är toppen för tarmfloran.