Om Mig
Näring By Lisa

Jag heter Lisa, är 49 år och bosatt i Uppsala.

Min uppväxt har gått i hälsans tecken, nedärvt från min morfar som levde efter Arne Waerlands teorier, han levde på hälsokost, malde sin egen gröt varje dag, plockade sina egna bär och kokade sin egen sylt mm, varje dag var han ute i skog o mark. Han tränade löpning, orientering och längdskidåkning.

Detta har min mamma tagit efter och jag som liten är uppväxt med att gå i skogen och plocka bär och svamp, vi odlade våra egna grönsaker och lagade all mat från grunden, inga hel och halvfabrikat kom innanför vår dörr. Vi plockade örter som vi torkade och kokade te på hela vintern, ljung, åkerfräken, rölleka, svartvinbärsblad mm.

När jag sedan flyttade hemifrån var det naturligt för mig att ta efter min mamma, jag har alltid lagat mat från grunden, inte köpt mat med konstiga tillsatser, socker, salt och härdade transfetter.

Jag tycker det är viktigt att vara en bra förebild för mina egna barn och hoppas att dom en dag också gör som jag gjorde när dom växte upp.

För jag tror stenhårt på att det vi stoppar i oss i stort är avgörande för vår hälsa.

Idrott

Som 6-åring blev jag meddragen till vår lokala Skidklubb i Åkersberga där jag växte upp, min bror var redan med och min mamma var tränare (det jobbet togs sedan över av min pappa). Jag började träna löpning och skidor 2 gånger i veckan, ägnade mig även åt gymnastik.

När jag inte tränade var vi ute på kvällarna och lekte i området där jag bodde, vi spelade fotboll, hoppade tvist och hopprep. Jag var ständigt i rörelse.

Skidåkningen tog mer och mer tid och avslutades med några år på skidgymnasium i Sollefteå.

Än i dag är det bästa jag vet att vara ute i naturen och röra på mig eller bara sitta och titta ut över fjället eller havet.

Tyvärr blev jag utbränd efter mitt andra barn och har kämpat i många år för att komma tillbaka till den jag en gång var.

En lång resa med många motgångar.

Eftersom jag alltid haft ett hälsotänk blev jag mer och mer intresserad av att lära mig mer ingående om kroppen och vad man själv kan göra för att hålla sig frisk och pigg och förebygga sjukdomar med sin livsstil.

Sagt och gjort, till slut bestämde jag mig för att gå en 2-årig utbildning till Näringsterapeut, våren 2017 blev jag certifierad kostkonsult, hösten 2018 blev jag färdig Näringsterapeut.